Składniki:
• 1 kg łososia
• 2 szkl. wytrawnego białego wina
• 3 cytryny
• 3 cebule
• 2 marchewki
• ½ selera
• 2 listki laurowe
• 5-6 ziarenek ziela angielskiego
• 5-6 ziarenek pieprzu
• ćwierć łyżeczki estragonu
• ćwierć łyżeczki rozmarynu
• 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Łososia obrać ze skóry, usnąć ości i pokroić w plastry, które oprószyć solą.
Następnie odpadki z ryby, marchew oraz seler zalać niewielką ilością wody, ugotować po czym jarzyny pokroić w plasterki i zalać winem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Dodać jeszcze korzenie, zioła oraz pokrojoną w plastry cebulę i wlać przecedzony wywar rybny, trzymać na ogniu do miękkości cebuli.
W między czasie łososia przesmażyć na rozgrzanym oleju i ułożyć go w słoju.
Marynatę przestudzić i zalać nią łososia.
Obwiązać gazą i odstawić w chłodne miejsce.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kamila