Składniki:
Sposób wykonania:
Rybę oczyścić, odciąć głowę, ogon oraz płetwy po czym z głów, włoszczyzny, cebuli oraz korzeni ugotować wywar.
W między czasie karpia ułożyć w naczyniu i zalać gorącym octem, odstawić ma kilka minut.
Następnie gdy karp lekko przestygnie, wyjąć z octu i pokroić na dzwonka, przełożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem, dodać skórkę chleba, trzymać na ogniu ok. 15 min.
Po tym czasie gdy ryba będzie miękka, wyjąć a sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i przetrzeć przez sito, ponownie wlać do rondla.
Dodać kapary, posiekany imbir oraz oliwki pokrojone w paseczki, podgrzewać na małym ogniu.
Na koniec włożyć do sosu kawałki ryby oraz obraną cytrynę pokrojoną na plasterki, nadal podgrzewać ostatnie kilka minut ( nie gotować).
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P