Składniki:
• 1 kg łososia
• 200 g cebuli
• sól
• pieprz
• starta skórka i sok z ½ cytryny
• 1,5 szkl. białego wytrawnego wina
• 4 łyżki masła
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• kilka gałązek koperku
Sposób wykonania:
Łososia pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, odstawić na 20-30 min.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać sól, pieprz, skórkę i sok z cytryny.
Całość wymieszać i zalać 1 szkl. wina, trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
Następnie łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać roztopionym masłem oraz winem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.
Cebulę zmiksować, potem przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać mąkę rozrobioną w 1 łyżce zimnej wody.
Nie przerywając mieszania podgrzewać do zgęstnienia sosu, wówczas polać sosem cebulowym rybę, którą wstawić jeszcze na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Przed podaniem udekorować gałązkami koperku.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marlena