Składniki:
• 8 jajek ugotowanych na twardo
• 1 cebula
• 150 g kurzej piersi
• 3 łyżki masła
• 100 g startego żółtego sera
• ½ szkl. gęstej śmietany
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• łyżka soku z cytryny
• sól
• pieprz
• łyżka tartej bułki
• kalafior
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać zmielone piersi i przez chwilę smażyć, zdjąć z ognia.
Następnie jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka, które utrzeć z solą, pieprzem oraz łyżeczką śmietany po czym dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku, wypełnić połówki białek.
W osolonej wodzie ugotować kalafiora po czym odcedzić i zmiksować go razem z połową startego sera i łyżką masła.
Resztę sera wymieszać ze śmietaną, pietruszką i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
Kalafiorową masę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą.
Na kalafiorze ułożyć jajka i zalać całość śmietanowym sosem.
Posypać jeszcze tartą bułką i grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marlena