Składniki:
• 1 kg karpia
• 1 por
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• 2 cebule
• ½ selera
• 1liść laurowy
• 2 goździki
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• 1 łyżka utartego piernika
• ½ szklanki miodu naturalnego
• 3 łyżki rodzynek
• ½ szklanki białego wytrawnego wina
• 1 łyżka drobno krojonych migdałów
• szczypta cynamonu
• ½ cytryny
• sól
Sposób wykonania:
Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie zalać warzywa wodą, wrzucić liść, ziele oraz 1 goździk i ugotować wywar, wówczas warzywa wyjąć a do wywaru włożyć dzwonka z karpia.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem (uważać aby ryba się nie rozgotowała).
W między czasie w rondelku podgrzać miód z dodatkiem, startego piernika oraz 1 szkl. wywaru z pod ryby.
Dodać do miodu startą skórkę z ½ cytryny, goździk oraz cynamon.
Karpia odcedzić i dodać do miodu razem z migdałami i rodzynkami.
Na koniec doprawić do smaku.
Podawać karpia polanego sosem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Konrad