Składniki:
• 4 pstrągi
• 2 cebule
• 1-2 ząbki czosnku
• łyżka mielonego kminku
• ½ szkl. białego wytrawnego wina
• ½ szkl. przegotowanej wody
• sok i starta skórka z 1cytryny
• ½ cytryny pokrojonej na plasterki
• 3 łyżki posiekanej pietruszki
• 3 łyżki oliwy
• łyżka masła
Sposób wykonania:
Pstrągi oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie posiekać cebule i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać roztarty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wino oraz wodę.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać kminek i trzymać na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min, wówczas całość zmiksować i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość przetrzeć rzez sito.
Pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, polać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze