Składniki:
• 1 kg filetów z pstrąga
• 1 szkl. tartej bułki
• 1 szkl. oleju
• 2-3 jajka
• sól
• pieprz
• 1-2 ząbki czosnku
• 2 łyżki octu winnego
• ½ szkl. białego wytrawnego wina
• łyżeczka miodu
• 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Filety z pstrąga posiekać, wbić 2 jajka, dodać 2-3 łyżki tartej bułki, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wyrobić, z powstałej masy uformować pulpety, które obtoczyć w bułce tartej, potem w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie czosnek rozetrzeć z solą i połączyć z octem, winem, miodem, 2-3 łyżkami tartej bułki oraz orzechami.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas włożyć pulpety do sosu i podgrzewać przez kilka minut.
Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze