.jpg)
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżki tłuszczu
- 6 pomarańcz
- cytryna
- 60 g masła
- 6 kostek cukru
- łyżka mąki
- 1 szkl. białego wina
- 25 g likieru pomarańczowego
- sól
- pieprz
.jpg)
Składniki: 2 kg zadniej cielęciny 4 pomarańcze 100 g dżemu pomarańczowego 30 g masła 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka ziaren pieprzu Sposób wykonania: 2 pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wycisnąć sok po czym wymieszać wyciśnięty sok z dżemem pomarańczowym. Dodać masło oraz skórkę pomarańczową i…
Składniki: 200 g twarożku 2 pomarańcze 1 mandarynka sok i starta skórka z cytryny 3 łyżki miodu łyżeczka posiekanych orzechów pistacjowych łyżeczka pestek pinii łyżeczka orzeszków laskowych 2 łyżki płatków migdałowych 4 listki melisy Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć po czym 1 obrać ze skórki, wycisnąć sok a skórkę drobno posiekać i wymieszać razem z miodem,…
Składniki: 800 g filetów z soli 2 marchewki 2 pory ½ selera 2 pomarańcze 2 łyżki śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety z soli skropić sokiem z i odstawić na 30 min. W między czasie selera oraz marchewki obrać i pokroić w słupki…
Składniki: 800 g cielęciny bez kości 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 pomarańcza 1 szkl. bulionu 2-3 łyżki śmietanki sól łyżka masła Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić w kostkę i posypać czosnkiem roztartym z solą, odstawić na 1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie mięso zalać gorącym bulionem, doprowadzić do zagotowania i trzymać na małym ogniu…