Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z cielęciny z pomarańczą

Składniki:

  • 800 g cielęciny bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 pomarańcza
  • 1 szkl. bulionu
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • sól
  • łyżka masła

    Sposób wykonania:
    Cielęcinę pokroić w kostkę i posypać czosnkiem roztartym z solą, odstawić na 1 godz. pod przykryciem.
    Po tym czasie mięso zalać gorącym bulionem, doprowadzić do zagotowania i trzymać na małym ogniu ok. 20 min.
    W między czasie pomarańcze obrać zostawiając białą skórkę i gotować we wrzątku ok. 2 min, odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić w paski, wycisnąć sok.
    Następnie obrać pomidora, pokroić go w kostkę i wrzucić do mięsa razem ze skórką pomarańczową.
    Całość wymieszać i przez chwilę dusić razem.
    Sok z pomarańczy wymieszać z mąką oraz śmietaną i dodać do mięsa.
    Mieszając nadal trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *