Składniki:
Sposób wykonania:
Kotlety rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem oraz szałwią.
Następnie kapustę gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 5-6 min po czym odcedzić, przelać zimną wodą i poszatkować, wówczas przełożyć ją do rondla, oprószyć solą, pieprzem i wlać śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 30 min. co jakiś czas mieszając.
W między czasie usmażyć kotlety na rozgrzanym smalcu po czym je wyjąć a na patelnie wrzucić listki szałwii oraz wlać wino, doprowadzić do zagotowania i wlać do kapusty, wymieszać.
Część kapusty rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na niej ułożyć kotlety i przykryć je resztą kapusty.
Całość posypać jeszcze startym serem oraz grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze