Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe schowane w białej kapuście

Składniki:

  • 4 schabowe kotlety z kością
  • łyżka posiekanych listków szałwii
  • mała główka białej kapusty
  • ½ szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ćwierć łyżeczki suszonej szałwii
  • łyżka smalcu

    Sposób wykonania:
    Kotlety rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem oraz szałwią.
    Następnie kapustę gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 5-6 min po czym odcedzić, przelać zimną wodą i poszatkować, wówczas przełożyć ją do rondla, oprószyć solą, pieprzem i wlać śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 30 min. co jakiś czas mieszając.
    W między czasie usmażyć kotlety na rozgrzanym smalcu po czym je wyjąć a na patelnie wrzucić listki szałwii oraz wlać wino, doprowadzić do zagotowania i wlać do kapusty, wymieszać.
    Część kapusty rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na niej ułożyć kotlety i przykryć je resztą kapusty.
    Całość posypać jeszcze startym serem oraz grudkami masła.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *