Składniki:
Sposób wykonania:
2 pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wycisnąć sok po czym wymieszać wyciśnięty sok z dżemem pomarańczowym.
Dodać masło oraz skórkę pomarańczową i utrzeć całość na jednolitą masę.
Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do brytfanny wysmarowanej olejem i zarumienić, wówczas wlać bulion i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1,15 min.
Po 30 min pieczenia posmarować mięso masą pomarańczową.
W między czasie obieramy pozostałe pomarańcze, 1 dzielimy na kawałki a z pozostałych wyciskamy sok a skórki kroimy w paseczki.
Miękka pieczeń wyjąć z brytfanny a do sosu z pieczenia dodać kawałki i skórkę pomarańczy, sos sojowy oraz ziarenka pieprzu, wymieszać, doprowadzić do zagotowania i polać mięso przed podaniem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze