Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Kaczka po królewsku w pomarańczach

 

Składniki:

  • 1 duża kaczka wraz z podrobami
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 marchew pokrojona wg uznania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
  • 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)


 

Cielęcina w pomarańczowej galarecie

Składniki: •  70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny •  2,5 szklanki bulionu – może być z kostki •  2 pomarańcze •  1/2 strąka zielonej papryki •  1/2 strąka czerwonej papryki •  4 łyżeczki żelatyny •  garść rodzynków •  kilka gałązek natki pietruszki •  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy…

Dżem z zielonych pomidorów

Składniki: • 1 kg zielonych pomidorów; • ½ kg cukru żelującego; • 1 pomarańcza. Wykonanie: Umyć i zmiksować pomidory. Gotować ca 15 minut. Dodać startą drobno skórkę pomarańczową i cukier do żelowania. Gotować, mieszając, ca 5 minut, Zdejmować łyżką drewnianą powstającą pianę. Dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków. Zamykać gorące. Przechowywać w chłodzie.

Sos cumberland

Składniki: • 2 łyżki galaretki porzeczkowej • 1 pomarańcza • 1 cytryna • 1/8 l wina owocowego czerwonego • cukier • 2 łyżki tartego chrzanu • 2 łyżeczki musztardy • kopiasta łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej • sól Wykonanie: Świeżo starty chrzan włożyć do miski, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, galaretkę…

Surówka marchwiowo-pomarańczowa

Składniki: • 2-3 marchewki • 15 dag brokułów • 1/2 puszki kukurydzy • 1 pomarańcza • 1 łyżka ziaren słonecznika • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżka octu winnego • 1/2 łyżeczki soku z pomarańczy • sól • pieprz • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: Marchew obrać i zetrzeć na tarce z…