Składniki:
- 1 duża kaczka wraz z podrobami
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
- 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
- 1 marchew pokrojona wg uznania
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ziaren pieprzu
- 4 goździki (opcjonalnie)
- ¼ szklanki białego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
- 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)