Składniki:
- 1 duża kaczka wraz z podrobami
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
- 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
- 1 marchew pokrojona wg uznania
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 ziaren pieprzu
- 4 goździki (opcjonalnie)
- ¼ szklanki białego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
- 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)
Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C. Tuszkę kaczki i podroby dokładnie umyć, osuszyć. Dokładnie rozetrzeć i wymieszać 1 łyżeczkę rozmarynu, sól, pieprz mielony i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Używając widelca nakłuwać tuszkę kaczki i dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Tuszkę ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć marchwią, ćwiartkami cebuli i czosnkiem. Tak przygotowaną tuszkę kaczki pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Obniżyć temperaturę piekarnika do 175 stopni, wyjąć podpieczoną kaczkę, powstały tłuszcz i dodatki przekładamy do rondla, dodajemy podroby. Tuszkę ponownie wkładamy do piekarnika i dopiekamy przez około 1 godzinę tj. do momentu aż z głęboko nakłutego uda będzie wypływał klarowny przezroczysty płyn. W międzyczasie do rondla w którym umieściliśmy dodatki i podroby kaczki dodajemy przecier pomidorowy, resztę rozmarynu, ziarna pieprzu, goździki, przyprawiamy do smaku, gotujemy na wolnym ogniu mieszając przez 30 minut. W innym rondlu mieszamy ocet i cukier, gotujemy przez 5 minut aż część płynu odparuje , a powstały lukier zacznie się złocić. Dodajemy pociętą w słupecki blanszowaną skórkę pomarańczową, rozpuszczoną w kilku łyżkach wody skrobię kukurydzianą, sok z cytryny, podgrzewamy mieszając. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika, układamy na półmisku, obkładamy piure ziemniaczanym lub frytkami, podrobami wraz z dodatkami. Tuszkę polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy plasterkami pomarańczy. Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola