Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka po królewsku w pomarańczach

 

Składniki:

  • 1 duża kaczka wraz z podrobami
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno pokrojona skórka pomarańczy (bez białej włókniny)
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 marchew pokrojona wg uznania
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego (nie solonego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
  • 1/3 szklanki blanszowanej skórki pomarańczowej (bez białej włókniny)


 

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C. Tuszkę kaczki i podroby dokładnie umyć, osuszyć. Dokładnie rozetrzeć i wymieszać 1 łyżeczkę rozmarynu, sól, pieprz mielony i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Używając widelca nakłuwać tuszkę kaczki i dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Tuszkę ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć marchwią, ćwiartkami cebuli i czosnkiem. Tak przygotowaną tuszkę kaczki pieczemy w piekarniku przez 30 minut. Obniżyć temperaturę piekarnika do 175 stopni, wyjąć podpieczoną kaczkę,  powstały tłuszcz i dodatki przekładamy do rondla, dodajemy podroby. Tuszkę ponownie wkładamy do piekarnika i dopiekamy przez około 1 godzinę tj. do momentu aż z głęboko nakłutego uda będzie wypływał klarowny przezroczysty płyn. W międzyczasie do rondla w którym umieściliśmy dodatki i podroby kaczki dodajemy przecier pomidorowy, resztę rozmarynu, ziarna pieprzu, goździki, przyprawiamy do smaku, gotujemy na wolnym ogniu mieszając przez 30 minut. W innym rondlu mieszamy ocet i cukier, gotujemy przez 5 minut aż część płynu odparuje , a powstały lukier zacznie się złocić. Dodajemy pociętą w słupecki blanszowaną skórkę pomarańczową, rozpuszczoną w kilku łyżkach wody skrobię kukurydzianą, sok z cytryny, podgrzewamy mieszając. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika, układamy na półmisku, obkładamy piure ziemniaczanym lub frytkami, podrobami wraz z dodatkami. Tuszkę polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy plasterkami pomarańczy. Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *