Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Składniki:
ciasto:

  • 225 g masła
  • 220 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 50 g umytych rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sok z połowy cytryn

Read more →

Mazurek.

Skladniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 margaryny 1 jajo i 2 żółtka, 0,5 szkl.cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia malutka szczypta soli. Masa: 2 słodkie pomarańcze pół cytryny 1 szkl. cukru pudru Sposób przyrządzenia: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0,5…

Sos jogurtowo-pomarańczowy

Składniki: 1 szt pomarańczy (słodka) 1 kubeczek jogurt naturalny 2 łyżki majonezu sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Pomarańczę pokroić, na małe części wymieszać z resztą składników, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli byłoby za bardzo kwaśne dodać minimalnie cukru. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Bison Sour

Składniki: – 50 ml wódki żubrówki – sok z 0,5 cytryny – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 chlust wytrawnego wermutu – 1 plasterek cytryny – 1 plasterek pomarańczy Przyrządzić w szklanicy barmańskiej, odcedzić od lodu, podawać w kieliszku od sours, ze słomką. Dekorować konikiem z plasterka z pomarańczy, do napoju włożyc plasterek cytryny ze…