Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Składniki:
ciasto:

  • 225 g masła
  • 220 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 50 g umytych rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sok z połowy cytryn

Sposób przygotowania:
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny a na koniec dżem pomarańczowy. Orzechy grubo posiekać, umyte rodzynki osuszyć i obsypać mąką, aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto polukrować.

1 comment for “Babka pomarańczowo-cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *