Składniki:
ciasto:
- 225 g masła
- 220 g mąki tortowej
- 200 g cukru pudru
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 50 g umytych rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli
lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 żółtko
- sok z połowy cytryn
Sposób przygotowania:
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka i mąkę, następnie sól, skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny a na koniec dżem pomarańczowy. Orzechy grubo posiekać, umyte rodzynki osuszyć i obsypać mąką, aby nie opadły na dno foremki. Do utartej masy wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wcześniej przygotowane bakalie i dokładnie wymieszać ciasto. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wlać do foremki babkowej posmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką i piec ok. 50 min w piekarniku o temp, 180° C
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z żółtkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Gdy lukier jest zbyt gęsty można dodać trochę przegotowanej, letniej wody. Przestudzone ciasto polukrować.
1 comment for “Babka pomarańczowo-cytrynowa”