Skladniki:
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 3/4 margaryny
- 1 jajo i 2 żółtka,
- 0,5 szkl.cukru pudru
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- malutka szczypta soli.
Masa:
- 2 słodkie pomarańcze
- pół cytryny
- 1 szkl. cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Blachę wyłożyć papierem, przenieść ciasto. Brzegi ciasta podwinąć do góry. Piec ok.25 min. Cytrynę i pomarańcze wyszorować pod bieżącą wodą. Zalać je wrzącąwodą i odstawić na 10 min. Wyjąć, osuszyć. Przekroić na pół.(uwaga: drugą połówkę cytryny odłożyć do innych celów). Usunąć pestki i zemleć wraz ze skórka. Smażyć w garnku z cukrem pudrem na małym ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą rozłożyć na upieczonym spodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Udekorować wg uznania.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)