Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomarańcza

Sos pomarańczowy z bazylią

Składniki: 1 cebula 1 łyżka masła 1 pomarańcza 125 ml bulionu 125 ml soku z pomarańczy 125 ml białego wina odrobina mąki ziemniaczanej 13 dag śmietany bazylia sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańcze oraz wino, bulion i sok z pomarańczy.…

Kurczak z fasolką szparagową z kawałkami pomarańczy

Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 pomarańcza 5 dag orzeszków ziemnych 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu sojowego 15 dag fasolki szparagowej 1 główka sałaty szczypta imbiru sól pieprz Sposób wykonania: Na suchej patelni obsmażyć orzeszki po czym orzeszki wyjąć, wlać olej i zarumienić…

Pomarańczowe ciasteczka Kasi

Składniki:• 20 dag cukru• 35 dag mąki• 1 kostka masła (25 dag)• 1 opakowanie cukru waniliowego• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 3 łyżki jogurtu• 1 pomarańcz Sposób przygotowania:Masło utrzeć dokładnie razem z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz jogurtem aby powstała gładka masła, wówczas dodać mąkę oraz skórkę pomarańczową.Całość dokładnie zagnieść aby powstało elastyczne…

Truskawki z galaretką śmietankową

Składniki:25 dkg dorodnych truskawek4 dkg cukru1 dkg żelatynypomarańcza1,6 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:Truskawki umyć, osuszyć, usunąć zielone dodatki, drobno posiekać. W rondlu podgrzać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, dodać cukier, otartą z połowy pomarańczy skórkę, posiekane truskawki. Gotować powoli aż masa zgęstnieje. Żelatynę zalać odrobiną wody, a gdy spęcznieje dodać ½ szklanki śmietany, podgrzewać w…