Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka
- 1 pomarańcza
- 5 dag orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 dag fasolki szparagowej
- 1 główka sałaty
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na suchej patelni obsmażyć orzeszki po czym orzeszki wyjąć, wlać olej i zarumienić na nim mięso po czym również wyjmujemy, kroimy w paseczki i ponownie wrzucamy na patelnie.
W między czasie pomarańcze przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać i pokroić na kawałki.
Następnie sok z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym oraz powidłami i dodajemy do mięsa.
Posypać jeszcze mięso startą skórką z pomarańczy oraz imbirem.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
Na koniec w salaterce układamy liście sałaty, na niej rozkładamy odcedzoną fasolkę a na fasolce kawałki kurczaka razem z sosem, każdą warstwę przysypać orzeszkami.
Samą górę udekorować kawałki pomarańczy.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze