Składniki:
- 50 dag piersi kurczaka
- 15 dag dżemu morelowego
- 5 dag suszonych moreli
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- ½ łyżeczki startego imbiru
- kilka liści sałaty
Sposób wykonania:
- Piersi kurczaka kroimy w paski, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, podsmażyć.
Gdy mięso nabierze złotego koloru dodać rozgnieciony czosnek, ziarno sezamowe oraz pokrojone morele, pozostawić jeszcze na ogniu.
Następnie dodać dżem morelowy, musztardę, sos sojowy oraz imbir.
Całość wymieszać i podlać odrobiną wody.
Doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać odsączony groszek i trzymać jeszcze na ogniu ok. 5 min.
Podawać z ryżem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronike P