Składniki:
- 50 dag fileta z łososia
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka soku z cytryna
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z filetów zdjąć skórę po czym pokroić je na małe kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do lodówki na 1 min.
W między czasie obraną cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle i wrzucić pokrojone pieczarki, trzymać na ogniu do zarumienienia, wówczas wyjąć pieczarki z cebulką a włożyć kawałki łososia.
Smażyć z każdej strony ok. 2-3 min po czym ponownie wrzucić pieczarki z cebulka i dusić jeszcze ok. 2 min.
Następnie pomidora oraz cytrynę pokroić w ćwiartki.
Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na nich ułożyć rybę z pieczarkami i udekorować kawałkami pomidora i cytryny.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P