Składniki:
- 8-10 filetów śledziowych
- 1 szkl. mleka
- cebula
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godz.
W między czasie musztardę wymieszać z olejem i koncentratem pomidorowym aby powstała jednolita masa.
Następnie namoczone śledzie wyjąć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć odrobiną cukru oraz pieprzem po czym złożyć po dwa filety i pokroić je na mniejsze kawałki, które polać sosem i wstawić do lodówki pod przykryciem na noc.
Następnego dnia śledzie ułożyć na półmisku u udekorować plastrami cebuli skropionymi sokiem z cytryny.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze