Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wstążki z kawałkami polędwicy

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • ½ l wytrawnego czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmaryny
  • 500 g polędwicy wołowej
  • tymianek
  • 2 marchewki
  • ½ pora
  • 1 szalotka
  • 40 g sklarowanego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g gęstej śmietany
  • 75 g schłodzonego masła
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy ok. 6-7 min.
      W między czasie wino wymieszać razem z octem, cukrem, liściem laurowym, rozmarynem oraz czosnkiem, trzymać na ogniu do momentu, aż płyn odparuje i zostanie ok. 200 ml płynu.
      Następnie polędwice pokroić w paseczki, które oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
      Pora oraz marchewkę pokroić na kawałki i krótko blanszować.
      Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać odparowany sos i pozostawić jeszcze na ogniu ok. 2 min.
      W między czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć na nim mięso po czym przełożyć do sou razem z masłem, śmietaną i warzywami.
      Całość dokładnie wymieszać i polać na makron rozłożony na talerzach.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *