Składniki:
Sposób wykonania:
- Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy ok. 6-7 min.
W między czasie wino wymieszać razem z octem, cukrem, liściem laurowym, rozmarynem oraz czosnkiem, trzymać na ogniu do momentu, aż płyn odparuje i zostanie ok. 200 ml płynu.
Następnie polędwice pokroić w paseczki, które oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Pora oraz marchewkę pokroić na kawałki i krótko blanszować.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać odparowany sos i pozostawić jeszcze na ogniu ok. 2 min.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć na nim mięso po czym przełożyć do sou razem z masłem, śmietaną i warzywami.
Całość dokładnie wymieszać i polać na makron rozłożony na talerzach.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze