Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 1 szkl. mleka
- sok z cytryny
Sos:
- 2/3 kg brzoskwiń
- 1 ½ szkl. słodkiej gęstej śmietany
- skórka z ¼ cytryny
- łyżką cukru
- ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godz.
W między czasie brzoskwinie obrać ze skórki i pestek po czym je zmiksować.
Następnie skórkę z cytryny utrzeć razem z cukrem i pieprzem po czym dodać łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i połączyć z brzoskwiniami.
Całość ponownie zmiksować i dodać śmietanę, wymieszać.
Wstawić do lodówki pod przykryciem na 2 godz.
Namoczone śledzie odcedzić, pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny i polać brzoskwiniowym sosem.
Wstawić jeszcze raz na 2 godz. do lodówki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze