Składniki:
- kostka bulionu cielęcego
- 800g dojrzałych pomidorów
- ząbek czosnku
- marchew
- łyżka tymianku
- sól i pieprz
- 1 pomarańcza
- łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 200g ziemniaków
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku ugotować wodę z kostką bulionu cielęcego, wrzucić ziemniaki i marchewkę. Po 10 min dodać pomidory, czosnek i przyprawy, i jeszcze chwilę podgotować. Pomarańcze obrać ze skórki i ostrym nożem wyciąć cząstki miąższu, kawałek skórki pokroić w cienkie paseczki.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Agnieszkę Boruc