Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łopatka wieprzowa po Bawarsku

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej wraz ze skórą
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo wytopionego tłuszczu ze słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • sól, pieprz
  • kminek

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego, długiego noża ponacinać skórę w kwadraty. Tak przygotowane mięso natrzeć dokładnie odrobiną kminku (zgniecionego) solą i pieprzem, zawinąć w folię, odstawić na kilka godzin w chłodne mie4jwsce. Tak przygotowane mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, podlać tłuszczem i odrobiną wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim  mięso przez około 30 minut. Gdy powierzchnia pieczeni się zetnie możemy temperaturę obniżyć do 180 stopni i dopiec przez około 60 minut. W międzyczasie obrany czosnek zgnieść w prasce i wymieszać z masłem, połową tej mieszanki nasmarować pieczeń. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, podlać piwem, piec kolejne 30 minut polewając pieczeń 2 lub 3 krotnie piwem. Gdy mięso dostatecznie zmięknie nasmarować go resztą masła czosnkowego i jeszcze na 5 minut  wstawić do piekarnika. Powstały podczas pieczenia sos zmiksować, przecedzić przez drobne sito i podać w sosjerce. Pozostając w bawarskim klimacie kulinarnym jako dodatek proponuję Semelknödel, czyli knedel przygotowany z czerstwej bułki i Bayerischkraut czyli duszoną z winem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Agnieszkę B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *