Składniki:
- 1 duży spód pizzy
- 25 dkg obranych odwłoków średnich krewetek
- 28 dlg pokrojonych w paski paluszków krabowych
- 1.2 cebuli pokrojonej w plasterki
- ½ obranej, pokrojonej papryki
- 1 duży dojrzały pomidor pokrojony w plastry
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
- 1.2 szklanki tartego sera mozarella
- ¼ szklanki tartego sera parmezan
Sos:
- ½ szklanki zimnego mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki
- musztarda doi smaku
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i paprykę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać umyte i osuszone krewetki, smażyć aż się zaróżowią, odstawić. W rondlu rozgrzać masło, podgrzać nie rumieniąc, dodać mąkę i rozprowadzić ją w maśle, dodać mleko i musztardę, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować dwie, trzy minuty aż zgęstnieje, przyprawić.
Spód pizzy posmarować przygotowanym sosem, rozłożyć na nim składniki fillingu, posypać serem i zieleniną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Leszka S