Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku
- opakowanie zupy w proszku ( tylko jarzynowa – z dużą ilością suszonych warzyw)
- pół słoika majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 małe cebule
Sposób przyrządzenia:
W naczyniu wymieszać dokładnie zupę w proszku ze śmietaną i majonezem. Odstawić na kilka minut. Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć dokładnie wodę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Dodać szpinak oraz cebulę do przygotowanego majonezu z zupą i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę majonezu. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać można na różne sposoby: z okrągłego ciemnego chleba wyjąć środek i w tak przygotowane „naczynie” włożyć dip, wyjęty chleb pokroić w paski i maczać w sosie. Świetnie smakuje też z chipsami- w tej wersji nawet dzieci to uwielbiają. Można też zastosować jako sos do zimnych mięs. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Grażyna Lewandowska