Składniki:
- 1 duża sieja (karp, pstrąg…)
- 2, 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
Farsz:
- 1 duża, drobno posiekana cebula
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka gęstej śmietany kremowej
- 6 suszonych, posiekanych śliwek bez pestek lub 1/3 szklanki nasion granatu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć. Usunąć gałki oczne i płaty skrzelowe, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić, schłodzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami farszu, przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić dokładnie wyczyszczoną jamę brzuszną ryby, zaszyć lub spiąć namoczoną wcześniej w wodzie szpadką do szaszłyków. Tak przygotowaną rybę ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia, polać resztą soku cytrynowego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. W połowie pieczenia ostrożnie obrócić. Podajemy na półmisku udekorowanym klinami cytryny i połówkami orzechów włoskich. Zielony dodatek uatrakcyjni danie.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M