Składniki:
- 1 karp p wadze około 1 kg
- mąka
- olej
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Dip:
- 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 1 szklanka pokrojonych oliwek bez pestek
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka wytrawnego wina
- sól, pieprz, chili do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na „dzwonka” przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na kilkanaście minut. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i smażyć na oleju. W międzyczasie przygotować dip. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wg uznania. Przed podaniem usmażone porcje ryby obłożyć przygotowanym dipem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M