Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 10 dkg pokrojonego drobno wędzonego boczku
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • ½ szklanki pokrojonej drobno cebuli
  • 3 posiekane jajka na twardo
  • 3 łodygi drobno pokrojonego selera naciowego
  • 3 pokrojone w drobną kostkę jabłka
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki posiekanego drobno kiszonego ogórka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Chłodne ziemniaki obrać i zemleć w maszynce do mięsa. Na patelni wytopić boczek, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Masło podgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, wymieszać ze skwarkami boczku. Wymieszać majonez, kilka łyżek twarogu, śmietanę, musztardę, ogórki, sól i pieprz. Dodać pozostałe składniki, wymieszać korygując smak przyprawami. Wyłożyć na półmisek, udekorować.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Agnieszkę B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *