Składniki:
- 1,5 kg gotowanych ziemniaków
- 10 dkg pokrojonego drobno wędzonego boczku
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki gęstej śmietany
- ½ szklanki pokrojonej drobno cebuli
- 3 posiekane jajka na twardo
- 3 łodygi drobno pokrojonego selera naciowego
- 3 pokrojone w drobną kostkę jabłka
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki posiekanego drobno kiszonego ogórka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chłodne ziemniaki obrać i zemleć w maszynce do mięsa. Na patelni wytopić boczek, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Masło podgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, wymieszać ze skwarkami boczku. Wymieszać majonez, kilka łyżek twarogu, śmietanę, musztardę, ogórki, sól i pieprz. Dodać pozostałe składniki, wymieszać korygując smak przyprawami. Wyłożyć na półmisek, udekorować.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Agnieszkę B