Składniki:
- 1 polędwica wołowa ok. 1,5 kg
Zaprawa:
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka dobrej musztardy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu do steków
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zaprawy wymieszać. Polędwice oczyścić z błon i resztek tłuszczu, dokładnie natrzeć przygotowaną zaprawą, odstawi ć w chłodne miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Wołowinę ułożyć w naczyniu do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i po kilku minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec mięso przez około 45 minut stale polewając wytwarzającym się sosem. Po wyjęciu pieczeni z piekarnika odstawić ją na 10 minut przed pokrojeniem. Podawać z ziemniakami piure i ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Krystynę Majchrzak