Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczeń z polędwicy wołowej

Składniki:

  • 1 polędwica wołowa ok. 1,5 kg

Zaprawa:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu do steków
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zaprawy wymieszać. Polędwice oczyścić z błon i resztek tłuszczu, dokładnie natrzeć przygotowaną zaprawą, odstawi ć w chłodne miejsce na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Wołowinę ułożyć w naczyniu do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i po kilku minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec mięso przez około 45 minut stale polewając wytwarzającym się sosem. Po wyjęciu pieczeni z piekarnika odstawić ją na 10 minut przed pokrojeniem. Podawać z ziemniakami piure i ulubionymi dodatkami.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Krystynę Majchrzak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *