Składniki:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 40 dkg filetów rybnych (karp, łosoś, panga…)
- 15 dkg obsączonego groszku konserwowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sos tatarski
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- tarta bułka
- cytryna
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa. Umytą i osuszoną rybę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy i mąki wymieszać. Tartą bułką skorygować konsystencję powstałego „ciasta” Masę formować w niewielkie okrągłe krokiety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej krokiety po 3 do 4 minut z każdej strony. Jako dodatek podać pokrojoną w kliny cytrynę i zieloną sałatę.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M