Składniki:
- 50 dkg filetów z soli lub innej ryby
- 4 łyżki dobrego masła
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 pokrojona w kosteczkę ugotowana marchewka
- 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Z masła i ½ szklanki tartego sera przygotować pastę dokładnie je mieszając. Dodać koperek, marchewkę, seler i przyprawy, ponownie wymieszać. Umyte i osuszone cienkie filety smarować przygotowaną pastą, zwinąć w ciasny rulon, spiąć namoczonymi wcześniej w wodzie wykałaczkami. Każdy rulon posypać tartym parmezanem i czerwoną papryką, odstawić na 30 minut. Piec 3 do 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Pyszne, zapewniam.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marię K