Składniki:
25 dkg dorodnych truskawek
4 dkg cukru
1 dkg żelatyny
pomarańcza
1,6 szklanki śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć zielone dodatki, drobno posiekać. W rondlu podgrzać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, dodać cukier, otartą z połowy pomarańczy skórkę, posiekane truskawki. Gotować powoli aż masa zgęstnieje. Żelatynę zalać odrobiną wody, a gdy spęcznieje dodać ½ szklanki śmietany, podgrzewać w rondlu mieszając aż żelatyna się rozpuści, dodać resztę śmietany wymieszać, odstawić do lodówki aż śmietana się schłodzi i zacznie tężeć . Do szklanego pucharka wlać warstwę śmietany, na niej umieścić warstwę przesmażonych truskawek, ponownie warstwę śmietany itd. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki do momentu aż zupełnie śmietana stężeje. Przed podaniem możemy deser udekorować truskawką i bitą śmietaną.