Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona z boczkiem i grzybami

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dkg wędzonego boczku bez skóry i nadmiaru tłuszczu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dkg grzybów
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu miesnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyte i ,osuszone mięso pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm. Boczek pokroić w plasterki o podobnym wymiarze. Na patelni rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju, kostkę mięsa obtoczyć w mące, smażyć mięso partiami dobrze rumieniąc, dodać boczek i chwilę smażyć razem. Mieso i boczek przełożyć do rondla łyżką cedzakową. Na pozostałym po smażeniu mięsa i boczku zeszklić obrane i rozdrobnione cebulę i czosnek, dodać obrane pokrojone grubo grzyby, smażyć 3 minuty, przełożyć do mięsa w rondlu. Całość zalać bulionem i winem, przyprawić wstępnie, dusić pod przykryciem aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Dodać zieleniną, skorygować smak przyprawami i podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *