Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z grzybami Marty

Naleśniki:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól do smaku
  • białko jajka
  • tarta bułka
  • 2 łyżki masła

Farsz:

  • 15 dkg grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko jajka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Grzyby i cebulę oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać grzyby smażyć aż odparuje powstały sos. Dodać przyprawy i żółtko, wymieszać odstawić.
Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć na nim naleśniki panierowane w białku jajka i tartej bułce i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *