Naleśniki:
- 25 dkg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól do smaku
- białko jajka
- tarta bułka
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 15 dkg grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko jajka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Grzyby i cebulę oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać grzyby smażyć aż odparuje powstały sos. Dodać przyprawy i żółtko, wymieszać odstawić.
Farsz nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, zwinąć w rulon. Na patelni rozgrzać masło, lekko podsmażyć na nim naleśniki panierowane w białku jajka i tartej bułce i podawać.