Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 30 dkg grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany obrać, pokroić w kostkę, posolić i odłożyć na durszlak aby obciekł wytwarzający się sok. Po 30 minutach przelać zimną wodą, osuszyć. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać bakłażany, smażyć mieszając 15 minut, przyprawić, odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić wg uznania. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty, dodać grzyby i smażyć aż odparuje sos, przyprawić. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć grzyby z bakłażanami, polać śmietaną. Zapiec przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podawać.