Składniki:
- 1 flądra
- 30 dkg grzybów
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- zielony koperek
- 2 cebule
- 1 – 2 cytryny
- 10 łyżek soku cytrynowego
- mąka pszenna
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Flądrę umyć, osuszyć. Turz za głową na zewnętrznej stronie ryby podciąć nożem skórę i używając siły usunąć ją. Rybę wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Tak przygotowaną rybę polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni wytopić tłuszcz z pokrojonego w paseczki boczku, dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać oczyszczone, pokrojone wg uznania grzyby, powoli smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, odstawić w ciepłe miejsce. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym z cytrynowej zalewy, obtoczyć w mące, obsmażyć w całości na maśle, ułożyć na blaszce do zapiekania, obłożyć grzybami i dopiec w piekarniku kilka minut. Tak przygotowaną rybę i grzyby wyłożyć na półmisek, udekorować gałązkami kopru i plastrami cytryny.