Składniki:
• 70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny
• 2,5 szklanki bulionu – może być z kostki
• 2 pomarańcze
• 1/2 strąka zielonej papryki
• 1/2 strąka czerwonej papryki
• 4 łyżeczki żelatyny
• garść rodzynków
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje wymieszać z bulionem i zagotować. Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Pomarańcze starannie umyć, z jednej wycisnąć sok do przestudzonego bulionu, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Drugą obrać i pokroić w plasterki (półpierścienie), włożyć do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty, odcedzić.
Rodzynki włożyć na 15 minut do bardzo gorącej wody, po czym starannie osączyć. Plastry mięsa ułożyć na półmisku, przekładając je kawałkami papryki i krążkami pomarańczy. Posypać rodzynkami, zalać przestudzonym bulionem z żelatyną i wstawić do lodówki, by stężał. Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki.