Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz zarabiany na boczku lub kiełbasie

 

Składniki:

 

  10 dag mąki żytniej

  0,5 litra wody przegotowanej (ciepłej)

  25 dag włoszczyzny

  15 – 20 dag boczku lub kiełbasy

  0,25 – 0,5 litra żuru

  2 – 3 dag mąki

  ząbek czosnku

  sól, 1,5 litra wody

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z wodą, wlać do kamiennego garnka, postawić w ciepłym miejscu. Gdy żur ukiśnie, ma smak kwaskowaty i przyjemny zapach.Używamy go do sporządzenia barszczu.

Z boczku i włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić, następnie wlać żur, podprawić mąką, zagotować i osolić. Włożyć pokrajany boczek i roztarty z solą czosnek. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *