Składniki:
•
• 4 średnie ogórki małosolne
• 1 zielony ogórek
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy
• 3 kromki ciemnego chleba
• 1 łyżeczka tabasco
• kilka liści bazylii
Sposób przyrządzenia:
Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i bazylię, zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną.
Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą. Dodajemy sól, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe kostki lodu.