Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczeń

Wołowina w winnym sosie

Składniki: 4 kotlety z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sos: 1, 5 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę kość goleniowa wołowa pocięta na kawałki wraz ze szpikiem garść natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzania: W niewielkiej ilości wody gotujemy powoli pociętą kość…

Wołowina z makaronem i grzybami

Składniki: 70 dkg wołowiny  (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm ¼ szklanki tartego parmezanu 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów 1 cebula pokrojona w piórka 3 pokrojone ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente sól, pieprz Sposób…

Pieczeń wieprzowa Chai – Sui

Składniki: 50 dkg  schabu bez kości Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina białego 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżki cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso polać marynatą i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mięso piec do momentu aż po nakłuciu wypływający…

Pieczeń wołowa z jabłkami

Składniki: 1 kg wołowiny pieczeniowej 4 jabłka winne 1 cebula 1 szklanka śmietany 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na plastry o grubości 2 cm, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdą porcję przyprawić, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć porcje wołowiny, przełożyć do rondla. Na pozostałym z…

Pieczeń farmerska na zimno

Składniki: 2 kg baraniny lub cielęciny z udźca słonina (bekon, boczek) 6 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i zbędnych błon. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i tą pastą starannie natrzeć mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. Słoninę pociąć w…