Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczeń

Antrykot wołowy z jabłkami

Składniki: 50 dkg mięsa wołowego z górnicy 2 jabłka 2 łyżki oleju ½ szklanki dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, pokroić w poprzek na okrągłe plastry, usunąć gniazda nasienne. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety o grubości około 2 cm. Umieścić każda porcję w woreczku foliowym i używając młotka do mięsa rozbić lekko,…

Świąteczny schab słodko  kwaśny

Składniki: 1 kg chudego karczku lub schabu 5 łyżek oleju lub olej i masło 10 suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wódki kilka krążków korzenia imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć, wetrzeć weń sól i pieprz, odstawić na minimum 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej,…

Pieczeń huzarska

Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 1 łyżeczka mąki 1 łyżka smalcu sól, pieprz Farsz: 3 cebule kawałek suchego pieczywa ciemnego jajko Sposób przygotowania: Kawałek mięsa ( podłużny), rozbić, natrzeć pieprzem i posolić. Następnie posypać mąką przez sito i obsmażyć na tłuszczu. Potem przełożyć do garnka i dusić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pieczywo…

Aromatyczna pieczeń świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…

Pieczeń wieprzowa świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg karczku lub łopatki wieprzowej sól, pieprz olej 10 ząbków czosnku Marynata: 1 duża utarta na grubym tarle marchewka 1 duża utarta na grubym tarle pietruszka 1 utarta na grubym tarle cebula ½ utartego na grubym tarle selera 2 rozgniecionych ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka oliwy Sposób przyrządzenia:…