Składniki:
- 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego
- 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek)
- ½ łyżeczki nasion kminku
- 5 posiekanych drobno ząbków czosnku
- ½ szklanki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię na 12 godzin do lodówki. Osznurować białym bawełnianym sznurkiem. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 3 godziny co jakiś czas odwracając pieczeń i polewając wytwarzającym się sosem. Ostatnie 15 minut dopiec mięso bez przykrycia aby się przyrumieniło. Wyjąć. Podawać na zimno lub na gorąco z zagęszczonym sosem.