Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś norweski wigilijny

Składniki:

  • 1kg z łososia ze skórą
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 szklanka piure pomidorowego lub pomidorów pokrojonych w kosteczkę
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 3 cebule cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 łyżek octu winnego
  • 5 łyżek cukru)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać czosnek i przyprawy. Po kilku minutach dodać pomidory, ocet i w przypadku gdy sos będzie zbyt gesty dodać wody. Zagotować. Z sosu usunąć ziele angielskie i liść laurowy, pozostałość zmiksować lub nie zależnie od upodobań, pozostawić w ciepłym miejscu. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Mąkę wysypać na talerz, każdy kawałek ryby dokładnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć rybę na „złoto” Podawać z przygotowanym sosem i białym pieczywem upieczonym w domu. Udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *