Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz wigilijny


Składniki:

    • 1 kg filetów z dorsza ze skórą
    • 2 jaja ugotowane na twardo – alternatywnie
    • 3 marchewki,
    • 2 pietruszki
    • 1 por, biała część
    • liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego – wg upodobań
    • ¼ kostki masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, sprawić, wyfiletować. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki. W odpowiednim do gotowania ryb naczyniu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać warzywa i przyprawy, gotować 15 minut. Zmniejszyć płomień, dodać rybę i w leciutko „mrugającym” wywarze gotować 5 – 10 minut zależnie od grubości ryby. Po tym czasie rybę bardzo ostrożnie wyjąć, z wywaru odcedzić warzywa. Na półmisku ułożyć kołderkę z ugotowanych warzyw, na nich ułożyć ugotowana rybę, całość polać rozpuszczonym ( nie rumienić) masłem, oprószyć pieprzem Całość można posypać posiekanym drobno jajkiem aby spolszczyć potrawę..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *