Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza ze skórą
- 2 jaja ugotowane na twardo – alternatywnie
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki
- 1 por, biała część
- liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego – wg upodobań
- ¼ kostki masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, sprawić, wyfiletować. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki. W odpowiednim do gotowania ryb naczyniu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać warzywa i przyprawy, gotować 15 minut. Zmniejszyć płomień, dodać rybę i w leciutko „mrugającym” wywarze gotować 5 – 10 minut zależnie od grubości ryby. Po tym czasie rybę bardzo ostrożnie wyjąć, z wywaru odcedzić warzywa. Na półmisku ułożyć kołderkę z ugotowanych warzyw, na nich ułożyć ugotowana rybę, całość polać rozpuszczonym ( nie rumienić) masłem, oprószyć pieprzem Całość można posypać posiekanym drobno jajkiem aby spolszczyć potrawę..