Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Antrykot wołowy z jabłkami

Składniki:

    • 50 dkg mięsa wołowego z górnicy
    • 2 jabłka
    • 2 łyżki oleju
    • ½ szklanki dobrej śmietany
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka obrać, pokroić w poprzek na okrągłe plastry, usunąć gniazda nasienne.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety o grubości około 2 cm. Umieścić każda porcję w woreczku foliowym i używając młotka do mięsa rozbić lekko, przyprawić. Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć kotlety z obu stron.
    Ułożyć porcje mięsa na blaszce do zapiekania, na każdym ułożyć krążki jabłka, polać śmietaną. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Posypać zieleniną i podawać z dodatkiem frytek, duszonej dyni itp.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Teresa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *