Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pieczeń

Pieczeń z karczku wieprzowego

Składniki: 1 kg  karczku 2 cebule 5 dag wędzonej słoniny 1 łyżka stołowa musztardy 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 5 dag tłuszczu sól i pieprz, mielona papryka Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Pokrojoną w kostkę słoninę wytopić na patelni, a na otrzymanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać mięso i lekko je…

Pieczeń wieprzowa w herbacie

Tłusty kawałek mięsa wieprzowego, boczek, żeberka, podgardle albo karkówkę bez kości na noc zostawić w lodówce w przykrytej misce posmarowany oliwą z miodem, solą i ulubionymi przez ciebie ziołami. Nazajutrz osmaż mięso na gorącej oliwie smalcu lub maśle gee. Włóż do brytfanki, obłóż miazgą zgniecionego czosnku. Miazgi ma być dużo, użyj 3x tyle czosnku ile…

Wołowina duszona

Składniki: 1,5 kg wołowiny bez kości 2 szklanki bulionu mięsnego ½ kg pomidorów bez skóry 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki nasion selera 3 duże pokrojone w pół plastry cebule ¼ szklanki mąki 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pokrojone w grubą kostkę mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik mocno nagrzać wstawić doń…

Schab w cynamonowej glazurze

Składniki: 2 kg środkowego schaby bez kości 2 łyżki mielonego cynamonu 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki cukru 1 starta na tarce cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć płytko w kratkę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i uzyskaną pastą natrzeć mięso. Odstawić…

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać małe , głębokie nacięcia i w każdy włożyć ząbek czosnku, natrzeć solą i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu uformować i obwiązać białym, bawełnianym sznurkiem. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym…