Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona

Składniki:

    • 1,5 kg wołowiny bez kości
    • 2 szklanki bulionu mięsnego
    • ½ kg pomidorów bez skóry
    • 2 łyżeczki musztardy
    • ½ łyżeczki nasion selera
    • 3 duże pokrojone w pół plastry cebule
    • ¼ szklanki mąki
    • 2 łyżki cukru
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Pokrojone w grubą kostkę mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik mocno nagrzać wstawić doń naczynie z mięsem, a gdy te zacznie się rumienić dodać  cebulę. Wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut. Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy, musztardę i rozdrobnione pomidory. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z połową szklanką wody, podlać miękkie już mięso i doprowadzić do wrzenia, gdy sos się zagęści, przyprawić do smaku i podawać. Potrawę można urozmaicić dodając kilka pieczarek, oliwki, ,mini marchewki, łodygi selera naciowego itp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *