Składniki:
- 1,5 kg wołowiny bez kości
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- ½ kg pomidorów bez skóry
- 2 łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki nasion selera
- 3 duże pokrojone w pół plastry cebule
- ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w grubą kostkę mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik mocno nagrzać wstawić doń naczynie z mięsem, a gdy te zacznie się rumienić dodać cebulę. Wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut. Podlać wszystko bulionem, dodać przyprawy, musztardę i rozdrobnione pomidory. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z połową szklanką wody, podlać miękkie już mięso i doprowadzić do wrzenia, gdy sos się zagęści, przyprawić do smaku i podawać. Potrawę można urozmaicić dodając kilka pieczarek, oliwki, ,mini marchewki, łodygi selera naciowego itp