Składniki: 2,5 kg mięsa wołowego z udźca 15 dkg słoniny lub wędzonego boczku 5 obranych ząbków czosnku Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera ulubione zioła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pozbawić błon, żył i powięzi. Przygotować marynatę. Oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę gotujemy do miękkości w…
Tag: pieczeń
Wołowina
Świąteczna pieczeń wołowa Marii
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa…) pieprz i sól do smaku oliwa zioła prowansalskie 1 cebula liść laurowy ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa po kubańsku
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 1 kg chudego karczku 6 pokrojonych na połowę ząbków czosnku Marynata: ½ czerwonej cebuli 2 łyżeczki oregano sok z 1 cytryny ¼ szklanki oliwy 1 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku Sos: 1,5 szklanki soku owocowego (mix jabłko, pomarańcz, żurawina po 0,5 szklanki, lub inne) 2 czerwone papryki bez nasion ½ szklanki czerwonego octu…
Wołowina
Pieczeń wołowa po filipińsku
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg wołowiny bez kości z udźca 2 łyżki sosu sojowego 3 rozgniecione w prasce ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym wąskim nożem wykonać w mięsie nacięcia, wypełnić je czosnkiem. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem i sosem sojowym, odstawić na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wołowinę umieścić…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa Grażyny
by Babciagramolka • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1,5 kg łopatki
- 4 cebule
- sól, pieprz mielony, papryka mielona, majeranek
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- oliwa
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 kulki jałowca
- 4 suszone owoce głogu
- 4 suszone owoce tarniny
- 3 suszone grzyby
- 3 suszone śliwki kalifornijskie
- 1 kromka suchego piernika
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła